Illegal Beans: Naše kafe je punkovější. Za lžičku cukru nesoudíme

Jan Nuc 29.07.2025

Sejde se v baru palírník, právnička a limonádník..
a začnou v Jeseníkách pražit výběrovou kávu v bývalém řeznictví.

Ondřej Volák, Jana Sedláková a Ondřej Starý založili Illegal Beans a vrhli se do kávového světa. Během roku a půl zjistili, že to není jen o tom, koupit pražičku a najít prostor. Musíte umět předpovídat sklizně na druhé straně planety, zvládnout nejpřísnější povolení ze všech gastro provozů a najít své zákazníky.

"Není to lehké, sehnat prostory, pražiče a kafe je jen základ. Musíte se naučit investice, ale třeba i to, kdy jsou po světě sklizně. Nevěděli jsme, že brazilskou kávu musíme objednávat už teď, protože dojde až v listopadu. Učíme se za pochodu," popisuje Ondra.

🎙️ O tom, co vám o kávovém byznysu nikdo neřekne se bavil Jan Nuc s Ondřejem Starým a Lenkou Stawarczyk z Illegal Beans v novém díle podcastu Právo v kostce.

Boj o místo v kavárnách

Spousta kaváren je loajální lokálním pražírnám. Mají podepsané smlouvy na odběr za pronájem kávovaru. Pražit většinou začínají kavárny, ve chvíli, kdy jsou už zajeté a mají určitý objem. V Illegal beans na to šli jinak.

Kromě výběrové kávy na filtr začali dělat i Deskpresso. Daří se jim hlavně u firem, kde kávu pro zaměstnance berou jako benefit po návratu do kanceláří a nevadí jim si za výběrovou kávu připlatit.

"Musíte tam přinést něco univerzálního, protože češi nemají rádi kyselou kávu. Musí to fungovat na automatu i espresso mašině. Kávu do kanceláři děláme čokoládovější, ale pořád je to výběrovka,"  vysvětluje Ondra.

97 % Čechů stále pije tmavě pražené kávy.

Co se zatím naučili?

  • Pražírna se dá rozjet s milionem
  • Povolení je komplikovanější než u restaurací a dalších gastro provozů
  • Objednávky zelených zrn je třeba plánovat dopředu
  • Vyplatí se být trochu punk

Illegal Beans

Jesenická pražírna Illegal Beans vznikla z „špatného vtipu" v baru, kde se sešli limonádový magnát, palírník a právnička a položili si existenciální otázku: „Čemu vlastně lidi říkají 'můj šálek kávy'?" O tři měsíce později už pražili první várku. Dnes objednávají výběrová zrna z celého světra, testují, ladí a nepustí ven nic, co by si sami nedali do hrnku. Jejich filosofie je jednoduchá: pražit kávu, co vás ráno nakopne a odpoledne vám vrátí chuť žít. Protože jestli máte pít šest šálků denně, tak ať to stojí za to.

 

Přehrajte si celý rozhovor s Ondřejem Starým a Lenkou Stawarczyk! 🎧

V podcastu najdete další detaily o začátcích podnikání, příběhy z prvních měsíců i know how o výběrové kávě. Poslechněte si celou epizodu.

Potřebujete pomoct s rozjezdem vlastního byznysu nebo řešíte právní aspekty podnikání? Pište nebo volejte, jsme tu pro vás.