Aktuality Korporátní právo
09.06.2022 | Linda Kolaříková
Blíží se deadline pro schválení účetní závěrky valnou hromadou společnosti
Víte o tom, že už vám možná zbývá jen pár týdnů pro schválení účetní závěrky? Řádná účetní závěrka společnosti má být projednána valnou hromadou společnosti nejpozději do 6 měsíců od posledního dne...
Celý příspěvek →
Aktuality Ochrana osobních údajů
25.05.2022 | Jiří Hradský
Únik dat z e-shopu: Jak vyplnit ohlášení Úřadu pro ochranu osobních údajů?
Máte e-shop a utekla vám data? Nebo se neoprávněně stáhla? Nemáte kontrolu, co se s nimi dále může stát? Pak se u vás stal bezpečnostní incident. V tomto článku naleznete návod, jak vyplnit hlášení porušení...
Celý příspěvek →
Aktuality Ochrana osobních údajů
25.05.2022 | Jiří Hradský
Jak postupovat při úniku osobních údajů (data breach) z e-shopu?
Provozujete e-shop? Dnes je možné takové řešení získat na pár kliků. V e-shopu je možné nastavit si další doplňky, které vám pomohou s fakturací, statistikami nebo přidají jiná zajímavá rozšíření. Často při...
Celý příspěvek →
Podcasty
25.05.2022 | Jiří Hradský
Právo v kostce: "Rady typu - měli byste mít ošetřená autorská práva, jsou úplně na nic."
Povíme si příběh: "U zaměstnavatele jsme dělali Due diligence ("DD") a v rámci DD jsme kontrolovali, zda má dobře ošetřena autorská práva se svými zaměstnanci. Během DD jsme zjistili, že nemá. Museli jsme tak připravit...
Celý příspěvek →
Aktuality Podcasty
10.05.2022 | Jiří Hradský
Doručování zaměstnancům: dočkali jsme se změny?
Na začátku května 2022 byl vyhlášen rozsudek Nejvyššího soudu, který pravděpodobně otřese základy doručování zaměstnancům. S kolegou Davidem Šupejem ↗ jsme jej analyzovali v novém krátkém formátu podcastu Právo v...
Celý příspěvek →
Aktuality
06.05.2022 | Jiří Hradský
Jiří Hradský: "Je v esportu potřeba právník?"
V roce 2019 jsme založili projekt Právo hraje ↗. Přiznejme si, byli jsme opravdu nadšení, že konečně budeme moct prorazit do světa videoher s nabídkou právních služeb. Jenže jsme trošku narazili. Protože právník je pro...
Celý příspěvek →
Aktuality Právní pomoc start-upům Ochranné známky
03.05.2022 | Jiří Hradský
IP Scan - nejlepší způsob nastavení strategie vašeho IP
Máte skvělý nápad nebo produkt a nyní tápete nad tím, jak jej správně ochránit? Cest k ochraně vede několik. Můžete si registrovat ochrannou známku, sjednat mlčenlivost s dodavateli, zkontrolovat autorská práva, správně...
Celý příspěvek →
Aktuality
14.04.2022 | Roman Tomek
Blýská se u předávání osobních údajů do USA na lepší časy?
Asi každý, kdo obchoduje s USA, má ještě v čerstvé paměti rozhodnutí ve věci Schrems II. Rozhodnutím došlo ke zrušení takzvaného Privacy shieldu, který umožňoval bez dalšího předávat osobní údaje společnostem...
Celý příspěvek →
Aktuality
11.04.2022 | Linda Kolaříková
Akt o datech - Nařízení o spravedlivém přístupu k datům
Evropská unie přichází s návrhem Aktu o datech (Data Act), který by měl umožnit subjektům dat a SME podnikům přístup k datům i jejich přenos k jinému poskytovateli služeb. Pomůže to konkurenceschopnosti Evropy na poli IT?...
Celý příspěvek →
Aktuality Nemovitosti
02.03.2022 | Roman Tomek
Zajímavosti ze světa nemovitostí
Právo nemovitostí. Pro mnohé na první pohled jednoduchá oblast s přesně stanovenými pravidly. Jenže v průběhu existence nemovitosti existuje mnoho nástrah, které je potřeba řešit. Přinášíme tři zajímavosti, které se...
Celý příspěvek →
Aktuality Softwarové právo
02.03.2022 | Linda Kolaříková
Linda Kolaříková: "Má fascinace umělou inteligencí."
Před zhruba pěti lety jsem hledala téma pro rozsáhlejší populárně naučný právní článek. Už předtím jsem se zajímala o právní aspekty nakládání s daty či novými technologiemi. V tu dobu vrcholilo na unijní...
Celý příspěvek →
Rozhovory Podcasty
02.03.2022 | Jiří Hradský
Právo v kostce - Vratislav Kalenda a Filip Kirschner - zakladatelé společnosti Applifting
„Chceme, aby každý náš člověk cítil, že má za sebou všechny naše peníze a sílu 130 lidí“
Celý příspěvek →
Aktuality
02.03.2022 | Jiří Hradský
Nová pravidla u datových schránek - přichází důležitá novela
„Když posílám nějaké oficiální lejstro na úřad, tak samozřejmě využívám služeb datových schránek, ale jinak schránku vlastně moc nepoužívám a otevírám ji maximálně jednou za 14 dnů.“ Poznali jste se...
Celý příspěvek →
Aktuality Softwarové právo
02.03.2022 | Linda Kolaříková
Učení umělé inteligence analýzou dat z databáze
Jakým způsobem spolu souvisí umělá inteligence a databáze? Stíhá právo reagovat? Současná právní úprava chrání databáze dvěma základními způsoby. To samé platí, když do hry vstupuje umělá inteligence. V tomto článku se...
Celý příspěvek →
Aktuality Softwarové právo
02.03.2022 | Pavel Čech
Předávání a přebírání dat – smluvní ochrana a předcházení sporů
Zamýšleli jste se někdy nad tím, jakým způsobem funguje obchodování s daty? Můžete data například koupit? Možná vás to překvapí, ale data ani informace nejsou z právního hlediska věcí. To znamená, že je nejde...
Celý příspěvek →
Rozhovory Podcasty
02.03.2022 | Jiří Hradský
Právo v kostce - Jan Sláma: "Průměrná evropská firma ztrácí 5% svých tržeb na interních podvodech"
Nenech to být - aplikace, která mění školní svět k nepoznání a pomáhá se šikanou. Její využití je však mnohem širší, neboť nabízí nástroje pro společnosti v souvislosti s HR (etická linka) či stále více...
Celý příspěvek →
Aktuality Softwarové právo
02.03.2022 | Pavel Čech
Databáze a data. Jejich ochrana a možnosti použití
Celý článek věnovaný ochraně databáze byl publikován v časopise IT Systems: https://www.systemonline.cz/casopis-it-systems/obsah-it-systems-2021-10.htm.
Celý příspěvek →
Aktuality Korporátní právo
02.03.2022 | Michaela Garajová
Jak nechybovat při výplatě podílů na zisku!
Cílem (téměř) každé kapitálové společnosti je dosažení zisku, který by mohla rozdělit a vyplatit svým společníkům. Na první pohled možná jednoduchý proces. Víte, že existují testy, které je nutné pro rozhodnutí...
Celý příspěvek →
Aktuality Softwarové právo
02.03.2022 | Linda Kolaříková
Výhrady k návrhu Nařízení o AI
Lehce otřepaná fráze zní, že otázkou není, zda regulace AI bude, ale pouze jaká bude. Ač názory na potřebu regulace samotné se různí, snad všichni se shodneme, že žádoucí je regulace co možná nejkvalitnější. Unijní návrh...
Celý příspěvek →
Aktuality Ochrana osobních údajů Softwarové právo
05.10.2021 | Jiří Hradský
Cookies - recept na splnění informační povinnosti
Určitě jste se někdy setkali se situací, kdy jste navštívili některé internetové stránky a ve výhledu vám bránila vyskakovací okna, která informovala o cookies. Ta vám zmenšovala prostor zobrazované stránky (a ne a ne zmizet), dokud...
Celý příspěvek →
Aktuality Softwarové právo
01.10.2021 | Michaela Garajová
Proč by měla společnost zavést IT Compliance program
Možná se i Vám stalo, že Váš high-profile smluvní partner od Vás před uzavřením smlouvy vyžadoval zavedení velmi přísných bezpečnostních opatření nad rámec standardu běžného v daném odvětví. Jedná se o dnes...
Celý příspěvek →
Aktuality Ochranné známky
04.08.2021 | Tereza Formanová
Registrace ochranné známky
Chtěli byste registrovat název vaší společnosti nebo produktu jako ochrannou známku? Proč je pro vás registrace ochranné známky správným řešením nepříjemných situací, co si připravit předem a jak vám s tím...
Celý příspěvek →
Aktuality Rozhovory Podcasty
12.07.2021 | Jiří Hradský
Právo v kostce - podcasty o právu
Právo je nuda. Přesně takovou větu jsme slyšeli v našich profesních životech už několikrát. Před rokem jsme si řekli, že bychom chtěli prokázat, že tomu tak není. Proto vznikl nápad - vytvoříme právnický podcast. O...
Celý příspěvek →
Aktuality
08.07.2021 | Linda Kolaříková
Zavedení whistleblowingu jako příležitost
  O návrhu zákona o ochraně oznamovatelů, tedy povinném zřízení komunikačního kanálu tzv. whistleblowingu jsme již psali. Nyní se chceme zaměřit nejen na povinnost, ale i příležitosti, které tento systém společnostem...
Celý příspěvek →